Tips Mengisi Petrol & Jimat RM

Posted: 15 Jun 2008 in Elektrik, Pengetahuan Am, Technical
Tags: , , , ,

Kenapa saya tulis berkenaan petrol sedangkan blog ni blog elektrik? Sebab, dalam sesebuah kenderaan ada banyak peralatan elektrik, cth: radio, penghawa dingin, lampu dll, jadi lebih banyak peralatan elektrik anda guna, lebih kuat enjin bekerja dan lebih banyaklah petrol digunakan.

Minggu lepas, saya terima satu e-mail yang di “forward”kan kawan punya kawan punya kawan punya kawan…………….berkenaan tips mengisi petrol di mana kita boleh dapat nilai sebenar (liter petrol) yang kita bayar (RM) di pam minyak. Oleh kerana e-mail tersebut dalam bahasa inggeris, saya terus copy di bawah dan anda baca, terjemah dan fahamkan sendiri. Asasnya, saya terjemahkan seperti berikut;

Penjelasannya amat mudah dan yang saya fahami ialah;

Isikan petrol ke kereta/motosikal anda pada awal pagi.
Sebab: Pada suhu yang rendah petrol tidak mudah meruap, jadi anda dapat hampir jumlah liter petrol yang anda bayar.

Isikan petrol ke tangki secara perlahan
Sebab: Pada pam minyak, biasanya ada tiga tahap kelajuan pam, gunakan yang paling rendah dan anda boleh mengurangkan kadar kemeruapan petrol.

Isi petrol ketika tangki kenderaan separuh penuh
Sebab: Lebih banyak ruang udara dalam tangki petrol anda, lebih mudah petrol meruap.

Jangan isi petrol jika anda dapati terdapat lori tangki sedang menambah simpanan petrol di stesen tersebut.
Sebab: Kemungkinan besar ketika mereka sedang menambah stok, keladak akan terapung dan jika ketika itu anda mengepam petrol, keladak tersebut akan termasuk sekali ke tangki kenderaan anda!

Tips on Filling your Vehicles…
 
This is a Message received from a friend:
 
I don’t know what you guys are paying for petrol… but here in Durban, we are also paying higher, up to 47.35 per litre. But my line of work is in petroleum for about 31 years now, so here are some tricks to get more of your money’s worth for every litre.
 
Here at the Marian Hill Pipeline, where I work in Durban, we deliver about 4 million litres in a 24-hour period thru the pipeline.
One day is diesel; the next day is jet fuel, and petrol, LRP and Unleaded. We have 34-storage tanks here with a total capacity of 16,800,000 litres.
 
ONLY BUY OR FILL UP YOUR CAR OR BIKKIE IN THE EARLY MORNING WHEN THE GROUND TEMPERATURE IS STILL COLD. Remember that all service stations have their storage tanks buried below ground. The colder the ground, the denser the fuel, when it gets warmer petrol expands, so buying in the afternoon or in the evening…. your litre is not exactly a litre.
In the petroleum business, the specific gravity and the temperature of the petrol, diesel and jet fuel, ethanol and other petroleum products play an important role. A 1degree rise in temperature is a big deal for this business. But the service stations do not have temperature compensation at the pumps.
 
WHEN YOU’RE FILLING UP, DO NOT SQUEEZE THE TRIGGER OF THE NOZZLE TO A FAST MODE. If you look, you will see that the trigger has three (3) stages: low,
middle, and high. In slow mode, you should be pumping on low speed, thereby minimizing the vapours that are created, while you are pumping. All hoses at the pump have a vapour return. If you are pumping on the fast rate, some of the liquid that goes to your tank becomes vapour. Those vapours are being sucked up and back into the underground storage tank so you’re getting less worth for your money.
 
ONE OF THE MOST IMPORTANT TIPS IS TO FILL UP WHEN YOUR TANK IS HALF FULL. The reason for this is, the more fuel you have in your tank, the less air occupying its empty space. Petrol evaporates faster than you can imagine. Petroleum storage tanks have an internal floating roof. This roof serves as zero clearance between the petrol and the atmosphere, so it minimizes the evaporation.
 
Unlike service stations, here where I work, every truck that we load is temperature compensated, so that every litre is actually the exact amount.
 
ANOTHER REMINDER, IF THERE IS A FUEL TRUCK PUMPING INTO THE STORAGE TANKS, WHEN YOU STOP TO BUY, DO NOT FILL UP – most likely the petrol/diesel is being stirred up as the fuel is being delivered, and you might pick up some of the dirt that normally settles on the bottom.
 
Hope, this will help you get the maximum value for your money.
 
DO SHARE THESE TIPS WITH OTHERS! LET’S SHARE INFORMATION AND BENEFIT ALL, FOR THE BETTER OF MANKIND

Komen-komen
  1. Mamak Penang berkata:

    Salam saudara Saiful,
    Mamak nak tahu tentang Kegunaan kuasa Solar angerah Allah ini kat Malaysia ini.Ada juga Mamak dengar banyak Negara diluar sana gunakan kuasa solar ganti letri biasa kalau boleh time harga petrol kian meningkat boleh tak kupaskan sikit pasai Kuasa solar ini yang kita boleh Manafaatkan sikit!.Terima kasih untuk memberi penerangan tentang cara penjimatan Letrik!.Wassalam.

    Saiful: Salam….
    Insya-Allah, jika ada kesempatan nanti, saya akan tulis berkenaan kuasa solar di Malaysia pada tulisan yang akan datang.

  2. Rosli berkata:

    Salam Saiful,

    Tips yg menarik. Boleh saya tambah.
    # Ride bicycle to school and work – RM200 savings a month
    # No more mamak – RM100 savings a month. Bring your own food to work. Another RM200 savings a month.
    # Don’t go to movies – just get your shows from the local DVD supplier. RM100 savings a month.
    # No more internet – RM88 savings a month.
    # No more Astro – RM80 savings a month.

    Get more here:
    http://www.roslihanip.com/local-news/fuel-price-hike-change-your-life-style

    Jumpa lagi.

    Saiful: Huah….huah….huah…. dah buat dah suma tu….

  3. […] Tips Mengisi Petrol & Jimat RM Posted on July 5, 2008 by azhari-ar-rantisi […]

  4. […] Tips Mengisi Petrol & Jimat RM Posted on June 15, 2008 by azhari-ar-rantisi […]

  5. ZAZA berkata:

    praktikal jugak tips yg diberi

    Saiful: Walaupun penjimatannya agak sedikit, sekurang-kurangnya dapat membantu mengurangkan “kebocoran” poket!😉

  6. cmad berkata:

    da baik jga tips yg dberikan….
    truskan mberi tips2 yg bguna utk pengguna bkenderaan…..

  7. chemud86 berkata:

    memang betul, bubuh minyak waktu pagi atau malam ketika cuaca sejuk sikit dan jika boleh masukkan sendiri pam tu ke tangki dan biarkan ia berjalan secara perlahan kepada meter dekat pam minyak tadi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s