Permintaan Gambar Turbin Janakuasa Hidro

Posted: 25 April 2008 in Elektrik, Pengetahuan Am
Tags: , , , ,

Saudara Fizri pada 24-4-08 telah mengutarakan permintaan gambar turbin janakuasa hidro. Setelah menggoogle, berikut dilampirkan gambar yang telah disunting; dua bentuk turbin hidro dan gambar kecil ialah propeller / kipas turbin.

 

Berikut pula adalah gambarajah ringkas sistem janakuasa hidro.

Komen-komen
  1. Tanpa Nama says:

    Tq bro.

    Saiful: Sama-sama.

  2. Nazrul says:

    Berapa agaknya diameter turbin yg digunakan di Itaipu Dam, Brazil? Dan yg akan digunakan utk Three Gorges Dam di China? Menarik…

  3. Nazrul says:

    pembetulan… perkataan “akan” tu tak perlu sebab Three Gorges Dam dah beroperasi pun… saya masih menggoogle jawapannya…

  4. Hamba Allah S.W.T says:

    t.Q so much

  5. awang says:

    apakah kebaikan dan keburukan janakuasa hidro

    Saiful: Sila klik SINI untuk rujukan.

  6. ZOOL says:

    BOLEH DAPAT SENARAI STESEN JANAKUASA ELEKTRIK SELURUH DUNIA

  7. ZOOL says:

    pembetulan…… stesn janakuasa hidro elektrik seluruh dunia

    Saiful:
    Mungkin link berikut boleh membantu, klik je…

    SENARAI STESYEN JANAKUASAKUASA HIDROELEKTRIK SELURUH DUNIA

    ATAU

    SENARAI STESYEN JANAKUASA TERBESAR DUNIA

  8. emil says:

    maksud janakuasa

    Saiful:

    Dari segi bahasa;
    menghasilkan tenaga

    Dari segi bahasa elektrik;
    satu alat yang digunakan untuk menukarkan tenaga mekanikal kepada tenaga elektrik.
    Contoh: janakuasa hidro; air sungai yg diempang, disalurkan melalui turbin, turbin akan menggerakkan motor (tenaga mekanikal), motor tersebut pula menghasilkan elektrik (tenaga elektrik)……… 😉

  9. Tanpa Nama says:

    asm saya igin bertanya didalam malaysia terdapat lima jenis penjanaan kan boleh x cik bagitahu sy nama tempat penjanaan n tempat 2 menggunakan penjanaan apa

  10. k-rul says:

    asm saya igin bertanya didalam malaysia terdapat lima jenis penjanaan kan boleh x cik bagitahu sy nama tempat penjanaan n tempat 2 menggunakan penjanaan apa

  11. kucing siam says:

    agaknya boleh tak terangkan kepada saya tentang stesen janakuasa hidro niea???? saya nak taw,,…

  12. muhaimin says:

    saya ingin bertanyakan tentang penjanaan elektrik melalui hidro..saya ingin mengatahui proses bermulanya proses ini hingga akhir..saya juga perlukan contoh-contoh gambar

  13. Tanpa Nama says:

    BOLEH X KLU BAGI INFORMASI TENTANG JANAKUASA TERMA N GAS

  14. dania says:

    askm boleh xsy nk tau motor yang di gunakn dalam janakuasa hidro adalah motor jenis apa?adakah ianya jenis daripada sangkar tupai,universal ataupun selain itu????

  15. dem 1a says:

    apa kebaikan jnakuasa hidro…apa kelebihan die

  16. saya nak tahu tentang pembuatan sistem janakuasa hidro

  17. bunkface says:

    ellow bro ada gambarajah stesyen janakuasa x..??janakuasa hidro,stim,gas..

  18. amir says:

    salam..
    boleh x sdra beri notes about janakuasa stim bserta gambar nya skali…plz

  19. Tanpa Nama says:

    menrik…tp kalo bole..bg lah taw proses nye skali…bru pham..

  20. Tanpa Nama says:

    boleh x saudara terangkan proses mekenikal dlm sistem hidro? saya langsung x faham

  21. mohd rafzan bin baharom says:

    boleh sya dptkan artikel janakuasa elektrik yang terletak di cameron highland..yang pernah keluar di tv3..

  22. Tanpa Nama says:

    Berapa agaknya diameter turbin yg digunakan di Itaipu Dam, Brazil? Dan yg akan digunakan utk Three Gorges Dam di China? Menarik…

  23. owng bru says:

    sy nk tau psal lokasi , kos, dan kuasa janakuasa stim……………

  24. Siti Rowlatul Janna says:

    jana kuasa hidroelektrik terletak di cameron higlands

  25. Tanpa Nama says:

    byk jg jana kuasa hidroelektrik di Malaysia

  26. Tanpa Nama says:

    contoh janakuasa

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s