Kaedah-kaedah Keselamatan Menghadapi Banjir

Posted: 8 April 2008 in Elektrik, Pengetahuan Am, Technical
Tag:, , , ,

Suruhanjaya Tenaga di dalam lawan webnya pada 10 Mac 2008 telah menggariskan panduan atau kaedah-kaedah menghadapi banjir khususnya dalam pengendalian elektrik dan perkakasannya.

Di antara langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya anda mempunyai masa sebelum diarahkan berpindah, pastikan perkara-perkara berikut dibuat;

Klik SINI untuk baca Artikel Penuh…

Komen-komen
 1. WAN TAPA berkata:

  SAYA PELAJAR ADTEC INGIN MENCIPTA SISTEM PERLINDUNGAN TAMBAHAN PADA PAPAN SUIS UTAMA BERFUNGSI SEBAGAI TRIP AUTOMATIK PEMUTUS LITAR APABILA BERLAKU BANJIR DAN KEBAKARAN APA PENDAPAT AWAK TENTANG PROJEK INI

  Saiful: Idea yang bagus. Pada pepasangan elektrik yang besar, cth; bangunan pejabat, ada satu sistem yang dipanggil Fireman Switch (Suis pengasingan elektrik). Fireman Switch ini (berwarna merah, ketinggian perlu lebih 5 kaki dari lantai) biasanya ditempatkan berhampiran lif atau tangga kecemasan. Fungsinya, apabila berlaku kecemasan, pihak bomba akan mengaktifkan suis ini secara manual untuk mematikan bekalan elektrik. Biasanya Fireman Switch ini mempunyai sesntuh tambahan.

  Dari keterangan di atas, secara teori, maka Wan boleh menyambung terus secara selari alat pengesan banjir (water level controller) ke Fireman Switch, bila mana berlaku banjir, bekalan elektrik terputus secara automatik. Namun harus diingat, bekalan elektrik hanya akan terputus setakat bekalan keluar di papan suis utama sedangkan bekalan dari TNB masih ada.

  Sekiranya untuk pepasangan elektrik rumah pula, banyak gak kerja kena buat. Gunakan water level controller, pasang di mana-mana tempat untuk mengesan banjir, disambung ke suis utama melalui shunt trip. (Biasanya MCCB ada sesentuh tambahan untuk shunt trip).

  Selamat mencuba!

 2. meon berkata:

  laman web bodoh

  Saiful:

  Bodohkah aku?

 3. wan tapa berkata:

  terimakasih komen diberi

 4. rijal berkata:

  meon- yg tulis tu bodoh….?””[]>.?<l

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s