Cara Pengiraan Bil TNB

Posted: 5 Oktober 2007 in Elektrik, Technical

Berikut adalah contoh bagaimana pengiraan bil TNB dibuat;

Contoh Perkiraan:

Mengikut Kadar Tariff A Kediaman (Bulanan):

Penggunaan KWH bulanan semasa ialah: 1200KWH

200 KWH (1-200 KWH)

kadar: RM0.218/unit(200 x RM0.218) = RM 43.60

800 KWH berikutnya (201 – 1,000 KWH)

kadar: RM0.289/unit(800 x RM0.289) = RM231.20

Lebih daripada 1000 KWH (1001 ke atas)

kadar: RM0.312/unit(200 x RM0.312) = RM 62.40

Jumlah bil: RM337.20

Klik SINI untuk Artikel Penuh…


Komen-komen
  1. […] Utama TV3 malam tadi, terdapat satu kenyataan yang amat membimbangkan aku; kemungkinan kenaikan tarif elektrik! Itupun bergantung kepada keadaan harga bahan bakar semasa dan kelulusan dari […]

  2. huwa berkata:

    Baru-baru ini, saya perasan kadar penggiraan seunit elektrik adalah tidak betul. Apakah yang seharus saya buat?

    Saiful:

    Bil dari TNB? Boleh rujuk kpd TNB, buat aduan. Boleh emel kpd saya, scan bil tu supaya saya boleh double confirm kat mana yg tak betulnya….

  3. mohd shafiee loke bin asri loke berkata:

    salam…kepada pihak yang berkenaan…saya ingin mengetahui cara pengiraan power factor yang stabil supaya tidak dikenakan penalti..saya juga ingin tahu berapakah kiraan atau bacaan yang stabil sepatutnya dikekalkan agar dapat menghindarkan sesebuah premis itu supaya tidak dikenakan caj penalti dari TNB..

  4. mohd shafiee loke bin asri loke berkata:

    salam…dapatkah caj penalti power factor rendah atau tinggi ini dimansuhkan atau dikurangkan?terima kasih…

    Saiful:

    Pada pendapat saya tak mungkin dapat. Jadi kena pastikan power factor pada tahap yang dibenarkan…

  5. Jeff berkata:

    Berapa RM dalam bil elektrik yang akan ditangguh oleh kerajaan Malaysia di area Nilai, Negeri Sembilan(cth: -dari rm1 ke rm 20 ke?) Tq

  6. aida berkata:

    salam, nk tanye macam mana nk kira total power yang diperlukan bagi satu tapak pelupusan sampah…

  7. aida berkata:

    salam, nk tanye macam mana nk kira total power yang diperlukan bagi satu tapak pelupusan sampah…tq

  8. saya seorang pegurus bangunan.peyewa saya ada menggunakan E supply dari msb saya.jadi saya ingin tahu contoh pengiraan untuk meter peyewa.dia menggunakan lebih dari 150Amp 3 fasa.perlukah saya kalikan 3 dari unit yang saya dapat.sedangkan saya dpt dari contraktor saya ianya perlu di kalikan kepada 3..
    tolong saya..?

    Saiful:

    Saya andaikan E adalah essential supply, bangunan adalah bangunan perniagaan/komersial & penggunaan elektrik penyewa tuan melebihi 200 kwh sebulan.
    Sekiranya tuan telah memasang sub-meter (KWH meter), ambil bacaan sekarang tolak bacaan sebelum = jumlah kwh.

    Berpandukan TARIF ELEKTRIK TERKINI, harga bagi satu unit kwh ialah 43 sen bagi penggunaan melebihi 200 kwh per bulan.

    Maka, jumlah bil sebulan ialah: jumlah kwh x 43 sen.

    Tidak perlu kali 3.

  9. Ulyatifa berkata:

    salam…….sy sedikit confuse tentang pengiraan tariff elektrik.ada ketikanya bil tertera’E’ dan adakalanya bil yg tertera’N’….utk pengetahuan,syarikat bos saya menyewa sebuah bangunan dan yg paling mengejutkn sy ialah bil yg dterima setiap bulan adalah dalam jumlah yg begitu tinggi…rm 400 sebulan…

    Saiful:

    E: Bil anggaran
    N: Bil normal , bacaan ambil di meter
    RM 400 untuk office pada saya normal, tapi kalau tak puashati boleh minta tnb buat pemeriksaan meter

  10. aisah daon berkata:

    saya tinggal di kawasan Seremban (13km jaraknya dari Seremban),
    penggunaan bulan April :bacaan akhir= 6356 kwh , penggunaan =611kwh bayaran= RM186.06
    Mei (anggaran) :bacaan akhir= 7009 kwh penggunaan = 653kwh bayaran=RM 201.30
    Jun (bacaan sebenar) bacaan akhir = 8195 kwh penggunaan =
    Jun -April (dalam bil 26/6/11) = 1839kwh penggunaan = 1839 bayaran RM 628.71
    Mei -April [7009-6356] penggunaan =653 kwh bayaran RM201.30
    KEMUSKILAN SAYA DARI PENYATA DI ATAS…
    TNB CEPAT KAYA sebab bila penggunaan digabungkan kadar tarif akan berjela-jela sampai 13 peringkat…mengapa mesti ada anggaran. Tarif kata naik bulan Jun so…Mei dan Jun tak boleh digabungkan…mungkin lebih adil kalau bahagi 2. Itu pun mengikut kadar penggunaan rumah saya tidak mencapai 800 kwh. Kalau macam ni TNB suruh tambah lagi bayaran cagaran. Tolong TNB buat kerja BCA…peka…kalau betul caranya okey…ini semua buat parti pembakang nak jadikan isu. Adakah bila dah swasta dah tak cekap atau nak kira untung untuk dapat bonos banyak…saya memang dah hilang sabar

    Saiful:

    TNB tolong jawab……

  11. aisah daon berkata:

    Terima kasih kerana beri perhatian terhadap aduan saya

  12. aisah daon berkata:

    AISAH DAON 1814 JLN KOLAM AIR KG BARU PANTAI 71770 SEREMBAN
    peringkat KWH tarif RM
    1 667 0.286 190.76
    2 133 0.378 50.27
    3 133 0.387 51.47
    4 133 0.397 52.8
    5 66 0.417 27.52
    6 167 0.218 36.41
    7 83 0.334 27.72
    8 83 0.400′ 33.2
    9 83 0.402 33.37
    10 83 0.416 34.53
    11 83 0.426 35.36
    12 83 0.437 36.27
    13 42 0.453 19.03
    Mei dan Jun 1839 628.71

    sudah di bayar 201.3

    NO.AKAUN0320 00405855 05
    KONTRAK 863110
    NO. BIL. 22262564 RU828
    CAGARAN RM520
    LANJUTAN DARI KOMENTAR TENTANG BAYARAN BERGABUNG MEI DAN JUN

    Saiful:

    Adalah lebih baik minta penjelasan dari kedai TNB yg terdekat, ramai yang dah terkena….

    http://myintuition2010.blogspot.com/2011/05/silap-mata-bil-elektrik-tnb.html

  13. Tanpa Nama berkata:

    salam, saya ada guna satu dapur induction 4000w. apakah formula yang digunakan untuk mengira jumlah kwh sekiranya saya menggunakan dapur tersebut sejam sehari.
    tq.
    wan.

    Saiful:

    Salam.

    Perkiraan mudahnya:
    4000watt = 4kw jadi,
    guna 1 jam sehari = 1 kwh
    sebulan = 30kwh
    x 0.218 = RM6.54 sebulan

  14. amir berkata:

    kenapa meter kwh 1250amp perlu didarabkan dengan 240 br dapat bacaan sama dgn tnb?

  15. amir berkata:

    kenapa meter kwh 1250amp perlu didarabkan dengan 240 br dapat bacaan sama dgn tnb?kalo meter 3 phase 60 amp kena darab dgn 12……ada 2 jenis meter ke?

  16. sani berkata:

    Salam, macam mana kiraan untuk 1 mesin yg bertenaga 350 watt, diletak di pasar
    raya. 24 jam on. Berapakah bil yang kene bayar utk sebulan?
    Tq

  17. yusuf berkata:

    Adakah cara kiraan meter kwh 3phase biasa dengan meter kwh 3 phase yg sambungn dr CT sama..
    contoh di tempat sy 1 kdai ‘Daly Fresh’ meter kwh 3phase yg biasa..sambungn terus dr incoming.caj bulanan dalam rm 600/month
    Nk dibandingkan dgn 1 kdai lg ‘Marry Brown’ dh nyata load lebih besar dr kedai D.Fresh.caj bulanan dalam rm 100/month.meter M.Brown sambungn dr Ct…

    TK…

  18. mamal miji berkata:

    saLam…kLu nAk tAhu pusinGan dLm sAat pLak cAm maNa eRk?

  19. shafiq berkata:

    Assalaa`mualaikum,
    saya nak bertanya satu soalan,
    macam mane saya nak mengira dengan tepat kadar elektrik yg digunakan dan nilai yg patut sy bayar bagi cuma satu bahagian di dalam kilang. sebagai contoh saya nak mengira jumlah tenaga yang digunakan di bahagian pembungkusan sahaja.Bil yang kami terima setiap bulan hanya memberikan nilai keselurhan tenaga eLektrik yg kami gunakan sepanjang bulan tersebut jd saya tak tau mcm mane nak mengenalpasti jumlah tenaga yang digunakan di bhgn pembungkusan dan bagaimana cara nak mengiranya.

  20. ali berkata:

    assalamualaikum,
    sy nak tanya mcam mane nk kira bill bagunan tempat sy kerja… 3phase. lau boleh .

  21. hasry berkata:

    ingin tahu bacaan terkini kadar tnb

  22. Miss Aamalina berkata:

    hai, sy sewa bilik. jadi mereka letak meter asing kat dalam bilik. sy nk taw.mcm mane pengiraan meter berasingan . seriously x pandai.nanti kena tipu free2 je .Please Help :'(

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s